23 April 2011

Ubuntu? Apa yg Menarik?

Ubuntu- Linux For Human Beings

Korg tau tak apa tu Ubuntu? Ubuntu ni adalah salah satu operating system yg wujud kat dunia nih selain Windows Vista, Windows 7, Mac OSX, dsb... Ubuntu merupakan OS yg program asal nya bermula dgn Linux...


Mungkin sesetengah org kata lame kalo guna Ubuntu...

Tapi...

Apekah yg paling menarik mengenai Ubuntu dan Mengapa kita kena guna ubuntu?


Ubuntu Software Centre

  1. Ubuntu sangat senang untuk di gunakan
Ubuntu didatangkan dgn beribu applikasi yg berguna. Ubuntu Software Center ni umpama Apple nyer app store. "In terms of software, Ubuntu is like the Iphone, anything you'd care to do, theres an app for that.. ", The Guardian. Ubuntu dpt melakukan apa yg kita mahu...Ubuntu dpt integrate hampir dgn semua printer, dan hardware..

      2.  Ubuntu boleh didapati dgn percuma

Ubuntu boleh didapati dgn percuma... download kat sini... Ia sangat senang untuk di gunakan.. Install macam itu je pun boleh sbb Ubuntu boleh berfungsi dgn Windows melalui dual boot. Apa itu dual boot? klik sini... Ia sangat ringan, boleh memakan ruang hard disk hanya sebanyak 2 GB...

Gambar Desktop Lama Aq

P/S~Sbenarnya panjang lgi kalo nk citer tpi x larat ar...

3 comments:

esanudyn@the kunyit said...

betul, ubuntu punya interface agak menarik dari windows, tapi ubuntu selalu ada masalah dengan wireless dan membuatkan orang buntu.

alif ibnu daud said...

U-Keliru ada tak...?hahaha

Anonymous said...

sangat menarik, terima kasih