9 May 2011

Mula2 Masuk CFS...

Dah ramai orang dok pos bermacam2 bende kat facebook mengenai CFS IIUM... dengan study plan, bermacam2 bende, termasuk lah EPT, APT dan bermacam bende lain lagi...

Senior2 sumer baik2 nk tolong bagi informasi kat budak-budak yg cemerlang yg telah mendapat tawaran untuk belajar kat sini...

List2 senior yg baek2...(malas bagi banyak2... bagi 2 orang sudeh...)


1. Ahmad Kamil
             Facebook Profile
             Blog

Dari kiri... Afiq, Ameer, Sir Izdihar(lecturer physics paling stylo),
Usamah, dan Zuhdi....

2. Ameer Al-Hakeem
             Facebook Profile

sbb ramai lagi senior yg baik2 jdi aq malas nk sebuut... kalo sebut penuh entry nih sje dgn name diorang tuh...

Aq malas nak bagi informasi sbb diorang dh bagi informasi kat facebook group cukup banyak...

Aq nk citer pasal pengalaman aq mula2 aq masuk CFS dlu.. Aq cerita berdasarkan situasi..(malas nk tulis panjang2 x der idea..) Situasi yang bakal aq pamerkan di bawah tiada kena mengena dgn kronologi masa....

Situasi 1 (EPT + APT)

Sebelum ~ dok ingat senior dok citer susah la sangat... jdi aq pun cuak ar... seminggu sebelum masuk UIA aq dh study awal2...Soalan trial pun susah gila... pas tuh Arabic Placement Test (APT), dah aq tak paham sangat arab, sebab last skali aq belajar arab time aq Form 3...

Senior do psyko kte susah nk dpt exempted dalam EPT... Aq pun mula risau...

Selepas~ laa... senang rupanya soalan EPT nih. Tak sangka betul. Soalan APT yg susah sangat nak jawab memandangkan soalan bahasa arab tahap tertinggi (la kot)...ramai jer yg tak jawab soalan... Lpas 15 minit start exam ramai2 keluar sebab tak faham langsung benda yg di tulis dalam exam paper. Tapi jangan risau...sebab nanti boleh belajar bahasa arab dengan Ustaz2 UIA yang best lagi sempoi macam Ustaz Wan Sohor Bani Leman...First time dia masuk kelas kteorang, tulah pengalaman yg tak dapat nak dilupakan. Sekali dia masuk kelas member aq sambil pakai helmet... perrgh stylo...

Kemudian ~ Alhamdulillah sebab EPT aq dapat EXIT @ EXEMPTED, dan APT aq dpt Level 2... walaupun aq tak isi sangat kertas peperiksaan tuh...



Situasi 2 (Kondisi Asrama)


Sebelum ~ Mula2 aq ingat asrama duduk sebilik 4 orang. Mula2 masuk UIA nampak bangunan asrama aka Mahallah tersergam indah...

Selepas ~ Selepas itu, aq masuk bilik aq selepas pendaftaran, aq mengalami sedikit kejutan budaya... RUPA2 nya aq terpaksa berkongsi bilik dgn 9 lagi sahabat aq tambahan kondisi bilik yg agak lama...

Kemudian ~ Aq bersyukur, sbb dikurniakan room mate yg terbaek didunia... Bila seorang ditimpa masalah, semua saling membantu. Yang paling tak boleh bla ialah ktaorang dah rapat pada hari pertama kita orang berjumpa.. Antara roomate aq yg baik ialah blogger kunyit dan peep....


Situasi 3 (Elaun) (situasi ni x berlaku kat aq haha...)


Sebelum ~ Teruja gila dapat pegang duit sendiri. RM1K pulak tuh... Kemudian merancang macam mane nk spend duit dgn cara berhemah.. Makanan kat sini murah, so x der masalah lah di situ, nk berjimat pun senang...(kononnya...)


Selepas ~Duit habes banyak sbb selalu kuar gi outing kat KL, Midvalley, Time Square, dsb.


Kemudian ~Duit untuk satu sem abes habis sebelum masanya... terpaksa minta bantuan FAMA (father and mother) sbb duit nk makan takder...


Situasi 4 (1 year Programme)


Sebelum ~ Alhamdulillah aq dapat 1 year programme untuk Asasi Kejuruteraan dan Komputer Sains... waktu nih aq teruja gila sbb tak ramai yg dpt 1 year...

Selepas ~ Susah gila nak jaga pointer, kalau korang nk target scholarship, aq cadangkan extend kpd 1 1/2 year.. Jadual padat pagi sampai petang... Tension sangat(X4)..

Kemudian ~ Tak tau lagi... harap2 aq dapat maintain pointer aq semester ni... lusa final exam untuk Calculus... Tolong doakan aq supaya dapat A tau.... Amiin...



Semua situasi di atas berlaku kat aq KECUALI situasi 3...

Aper2 pun aq doakan yg terbaik untuk korang semua sama ada yg muda maupun yg tua...

8 comments:

peep said...

share a kt fb.. ahaha :)
ahli bilik yg saling membantu?? hahahaha :p

axl said...

dah share........

ordinaryguy92 said...

Oit.. siap letak gambar aku pula. malu arh wei. huhu..

axl said...

ko kan star uia... buat pe nk malu2

Shaifi Ishak said...

Wah.. mcm best je kan.. Saya daftar hujung bulan ni ke UIA... tp x sabar2 je rasa bila dgr mcm2 cerita... tkasih ya... Dah Follow dah blog ni..

axl said...

CFS iium mmg best.... yg laen no comment...lalala

ordinaryguy92 said...

Star UIA? hahaha..
apa maksud ko? hu3..

ordinaryguy92 said...

Star UIA? haha.. mengarut apa aih.
agak2 arh nak mengarut pun. hu3..