6 May 2011

Percaya @ Tidak...Komputer bersaiz Thumbrive...


 David Braben, UK game developer telah mencipta satu produk yg sangat  AWESOME!! Iaitu sebuah komputer kecil yg saiznya hampir sama dgn saiz thumbdrive ataupun USB stick, yg mungkin berharga $25 atau RM 75.00 dan akan dihantar bersama sistem operasi Ubuntu...(kan aku dh cakap Ubuntu kan memang awesome...)

Kalo tak percaya; tengok gambar kat bawah nih...

USB computer Ubuntu
(USB Computer ini menggunakan OS Ubuntu 9.04)

Yang paling menarik sekali, komputer USB ini akan di gunakan untuk mengajar programming untuk kanak2 dan akan diedarkan oleh persatuan kebajikan baru di UK yg di gelar "Raspberry Pi Foundation" dalam jangka masa 12 bulan yg akan datang.

Ini sifat orang putih yg patut dipuji...reka teknologi baru untuk kebajikan...tak macam orang kita yg pentingkan diri sahaja...
25 dollars PC


Komputer USB ini mempunyai satu HDMI dan satu USB port.. Selepas itu ,korang boleh la pasangkan sistem ini ke HD TV korang, dan pasang keyboard dan mouse.. Kemudian sistem itu akan jadi lengkap...(Selepas boleh guna keyboard la... kalo tidak camner nk kawal....)

Yang pastinya sistem ini tak begitu murah kalo korang beli perkakas komputer seperti keyboard, mouse dan monitor. Tetapi skrang, monitor murah senang utk didapati...terutama sekali monitor secondhand ...

Spesifikasi sistem:
  • 700MHz ARM11
  • 128MB of SDRAM
  • OpenGL ES 2.0
  • 1080p30 H.264 high-profile decode
  • Composite and HDMI video output
  • USB 2.0
  • SD/MMC/SDIO memory card slot
  • General-purpose I/O

Untuk maklumat lebih lanjut; lihat dan hayati dgn sepenuh jiwa raga: 


1 comment:

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D